Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-03@05:47:17 GMT

چاره‌ای جز مهارتی کردن دروس دانشگاهی نداریم

تاریخ انتشار: ۱۶ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۴۸۵۷۶۴

چاره‌ای جز مهارتی کردن دروس دانشگاهی نداریم

براساس آنچه رئیس جمهور در مراسم آغاز سال تحصیلی در دانشگاه تهران گفته بود، ۴۰ درصد از مشاغل کشور نیاز به تحصیلات دانشگاهی ندارد و این درحالی است که بسیاری از جوانان جویای کار برای داشتن شغلی بهتر، ادامه تحصیل می‌دهند دکتر عبدالرحیم نوه‌ابراهیم، مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و تحصیلات تکمیلی وزارت علوم در گفت‌وگو با خبرنگار ما به پرسش‌ها در اینخصوص پاسخ داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قدس آنلاین-  براساس آنچه رئیس جمهور در مراسم آغاز سال تحصیلی در دانشگاه تهران گفته بود، ۴۰ درصد از مشاغل کشور نیاز به تحصیلات دانشگاهی ندارد و این درحالی است که بسیاری از جوانان جویای کار برای داشتن شغلی بهتر، ادامه تحصیل می‌دهند دکتر عبدالرحیم نوه‌ابراهیم، مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و تحصیلات تکمیلی وزارت علوم در گفت‌وگو با خبرنگار ما به پرسش‌ها در این خصوص پاسخ داده است.

با وجود این‌که بخشی از مشاغل، نیاز به تحصیلات دانشگاهی ندارند، وزارت علوم چه برنامه‌ای برای تنظیم ورود متقاضیان به دانشگاه و آموزش‌های مهارتی دارد؟

از گذشته در وزارت علوم، دفتر آموزش‌های آزاد وجود داشته که به این مراکز اجازه می‌داده برای کسانی‌که نمی‌خواهند الزاماً مدرک بگیرند، دوره‌های آزاد مهارتی برگزار کند که دانشگاه‌ها مجوز برگزاری این دوره‌ها را می‌گرفتند. حتی دانشگاه آزاد اسلامی در آغاز، رسالتش بر این بنا نهاده شده بود که دوره‌های آزاد برگزار کند، ولی در گذر زمان، ماهیت دانشگاه آزاد تغییر کرد و تندتر از همه به‌سمت مدرک‌گرایی رفت. بنابراین شرایط قانونی در وزارت علوم وجود دارد که اگر مؤسسات بنا به تشخیص خودشان بخواهند به نیازهای منطقه‌ای و محلی پاسخ بدهند، بتوانند مشاغل را شناسایی کنند و متناسب با آن، دوره‌های آزاد مهارتی برگزار کنند.

آیا از این دوره‌ها استقبال می‌شود؟

اکنون این دوره‌ها در مؤسسات تابعه وزارت کار برگزار می‌شوند و به دانش‌آموختگان، گواهی پایان دوره می‌دهند و آن‌ها مهارت را کسب می‌کنند، درحالی‌که این مهارت‌ها می‌توانند در دانشگاه‌ها هم آموزش داده شوند.

دانشگاه‌ها چقدر به‌سمت مهارتی‌کردن دروس رفته‌اند و آیا برنامه‌های درسی دانشگاهها برای کارآمدی بیشتر، به‌روز می‌شوند؟

طی چهارسال اخیر، وزارت علوم با نظارت مستقیم دفتر برنامه‌ریزی سعی کرده برنامه‌های درسی را به‌روز کند.  مصوبه‌ای در شورای‌عالی برنامه‌ریزی که بالاترین مرجع تصمیم‌گیری و سیاست‌گزاری در این حوزه است، وجود دارد که دانشگاه‌ها را موظف کرده تا برنامه‌های درسی را هر پنج‌سال، بازنگری و به‌روز کند. معیارهای بازنگری برنامه‌های درسی، روزآمدکردن و مهارتی‌کردن آن‌هاست و حدود یک‌هزار برنامه درطول چندسال اخیر بازنگری شده است. یکی از تأکیدات در فرآیند بازنگری، قرار دادن دروس کارآفرینی و مهارت‌آموزی در برنامه‌های درسی است تا دانشجویان را به‌سمت بازار کار رهسپار کنند. این سیاست کلی وزارت علوم است که تمام برنامه‌های درسی به‌روز شوند و اگر برنامه‌ای درسی بیش از ۵ سال از عمرش گذشته باشد، منسوخ شود. چه‌بسا تعداد قابل‌توجهی از برنامه‌های درسی که قدیمی بودند و از اقتضائات بازار کار فاصله گرفته‌اند، منسوخ شدند و جای آن‌ها را برنامه‌های جدیدی گرفتند.

آیا وزارتخانه برای ساماندهی ورود دانشجویان به دانشگاه‌ها، به‌ویژه تحصیلات تکمیلی، برنامه‌ای دارد تا متناسب با نیازهای جامعه، دانش‌آموخته در رشته‌ها و در مقاطع مختلف تربیت کند؟

البته بخشی از میل به تحصیلات تکمیلی به‌دلیل انگیزه‌های فردی است و این افراد می‌دانند که بعد از فارغ‌التحصیلی، شرایط اشتغال آرمانی برایشان نیست و اگر هم باشد، ممکن است اشتغال کاذب باشد. پس نمی‌توانند مطمئن باشند به‌اندازه‌ای که هزینه کرده‌اند، بازگشت سرمایه داشته باشند، اما علاقه‌مند به تحصیل هستند یا می‌خواهند از عنوان این مدرک استفاده کنند. حتی عده‌ای به‌سمت دو مدرکی شدن می‌روند. این‌که چه درصدی از این جمعیت صرفاً به‌دلیل تمایلات فردی و علاقه شخصی جذب می‌شوند، معلوم نیست، ضمن این‌که نیاز بازار کار به‌اندازه ورود داوطلبان به مقاطع تحصیلات تکمیلی نیست.

آیا اقدام و تدبیری شده که مسیر تحصیلی دانشجویان هدفمند شود؟

مقدمات کار در طرح «آمایش آموزش‌عالی» فراهم شده که این طرح مصوبه اوایل سال ۹۵ در شورای‌عالی انقلاب فرهنگی است. در این طرح تأکید شده که ساماندهی ازنظر تعداد مؤسسات آموزش‌عالی و رشته‌محل‌هایی که بدون‌توجه به نیاز ایجاد شده‌اند، انجام شود. ساماندهی رشته‌ها و ظرفیت‌های دانشگاه آغاز شده است و وزارت علوم در مهرماه ۹۶ برای کنترل ظرفیت‌های دانشگاهی، به‌ویژه در تحصیلات تکمیلی در بخش دولتی و غیردولتی، بسیار جدی بود. درراستای ساماندهی و اقتصادی کردن آموزش‌عالی، بسیاری از رشته‌محل‌ها حذف شد، ضمن این‌که قانون سنجش و پذیرش، سال گذشته تصویب شد و تمام تشکیلات قانونگذاری در کشور، دست به دست هم دادند تا این وضعیت پذیرش دانشجو را ساماندهی کنند. امیدواریم در آینده‌ای نزدیک مسیر تحصیلات تکمیلی در وزارت علوم، ساماندهی و نگرانی‌ها در این‌باره برطرف شود.

پس راه چاره، کنترل ظرفیت‌هاست؟

البته قرار نیست همه درها را ببندیم، بلکه باید آموزش‌عالی را به‌سمت رشته‌های موردنیاز جامعه هدایت کرد و همچنین دوره‌های تربیت تکنسین که قرار است امسال نرخ آن به ۳۵درصد برسد. دانشگاه جامع علمی‌وکاربردی و دانشگاه‌های تابع یعنی فنی‌حرفه‌ای‌ها، غیرانتفاعی‌ها و دانشگاه آزاد را برای راه‌اندازی دوره‌های مهارتی تشویق کردیم. شورای راهبردی دوره‌های فنی و حرفه‌ای فعال شده و در هر جلسه، چند رشته بنا به تقاضای بازار کار و بخش خدمات و صنعت طراحی می‌شود و برروی سایت وزارت علوم قرار می‌گیرد. کسانی‌که علاقه‌مند به کسب مهارت هستند می‌توانند در این‌ دوره‌ها ثبت‌نام کنند و برای اشتغال‌زایی مهارت داشته باشند. یکی از راه‌های چاره برای رفع معضل بیکاری دانش‌آموختگان دانشگاهی، مهارتی‌کردن دروس است. این دوره‌ها معمولاً دوساله است؛ یعنی کاردانی که بعد از آن، دوره دوساله کارشناسی‌ناپیوسته را می‌توانند ادامه دهند. سعی بر این است که دوره‌ها کوتاه‌مدت باشد تا دانش‌آموختگان زودتر به بازار کار برسند، ضمن این‌که کمترین میزان بیکاری را در دانش‌آموختگان فنی‌وحرفه‌ای داریم.

منبع: روزنامه قدس

منبع: قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۸۵۷۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرحله دوم واگذاری اختیارات از ستاد به صف در دانشگاه تهران آغاز شد

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، احمد نوحه‌گر، معاون برنامه‌ریزی و توسعه منابع دانشگاه تهران در پانزدهمین نشست معاونان اداری و مالی دانشگاه تهران در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران با گرامیداشت هفته معلم، با تاکید بر نقش سیاستگذاری ستاد دانشگاه، گفت: اعتقاد داریم قدرت ستاد با واگذاری اختیارات به صف بیشتر خواهد شد و تمرکززدایی و واگذاری اختیارات از ستاد به صف، زمینه تحرک و پویایی و چابکی در کار را افزایش می‌دهد. البته این واگذاری با نظارت صورت می‌گیرد تا به درستی اجرا شود. انتظار می‌رود مسئولان صف دانشگاه هم از این اختیارات به نحو احسن استفاده کنند.

وی با اشاره به عملیاتی شدن تجمیع ردیف‌های بودجه دانشگاه تهران در سال ۱۴۰۱، گفت: فرآیند اجرای کاهش ردیف‌های بودجه دانشگاه تهران با طرح در قانون بودجه و بر اساس مصوبات مجلس شورای اسلامی عملیاتی شد. تک ردیف شدن بودجه دانشگاه تهران باعث مدیریت مالی، انضباط مالی، عدالت و کنترل دقیق بودجه بین واحد‌های تابعه شده است و همچنین تجمیع شدن بودجه تفصیلی باعث تسریع در بررسی و تأیید آن توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری شده است.

عضو هیات رئیسه دانشگاه تهران تصریح کرد: بعضی از واحد‌های دانشگاهی به دنبال این هستند که اختیار منابع مالی‌شان در اختیار خودشان قرار گیرد که ما هم استقبال می‌کنیم و مسیر باز است ولی بایستی به اندازه اختیاری که می‌گیرند مسئولیت‌پذیر هم باشند. این کار لازم است با دقت بالایی انجام شود و هر اعتباری که برای این واحد‌ها مصوب شد، بر اساس همان اعتبار برنامه‌ریزی کنند و مسئولیت‌پذیری خود را افزایش دهند.

 نوحه‌گر در بخش دیگر سخنانش، بر مشارکت حداکثری واحد‌های دانشگاه در برگزاری بزرگداشت ۱۷۵۷ سال سنت دانشگاهی در ایران همزمان با ۹۰ سالگی دانشگاه تهران تاکید کرد و گفت: یونسکو در سال ۲۰۱۷ اعلام کرد که کهن‌ترین سنت دانشگاهی جهان متعلق به ایران است و شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز اواخر فروردین ماه ۱۴۰۳ ماموریت برگزاری بزرگداشت سنت دانشگاهی در ایران زمین را با پیشنهاد رئیس دانشگاه تهران به دانشگاه تهران واگذار کرد.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه منابع دانشگاه تهران با بیان اینکه فعالیت کارگروه‌های مربوط به برنامه‌های نودمین سالگرد تاسیس دانشگاه تهران از سه ماه قبل آغاز شده است، معاونان اداری و مالی دانشکده‌ها و واحد‌های دانشگاهی دانشگاه تهران را مکلف کرد تا به عنوان حلقه وصل واحد‌های دانشگاهی با ستاد برگزاری آیین بزرگداشت ۱۷۵۷ سال سنت دانشگاهی در ایران که همزمان با نودمین سالگرد تاسیس دانشگاه تهران تا پایان سال ۱۴۰۳ ادامه دارد، مشارکت داشته باشند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مرحله دوم واگذاری اختیارات از ستاد به صف در دانشگاه تهران آغاز شد
  • مراد صحرایی: در دولت سیزدهم مرگ سند ۲۰۳۰ را اجرا کردیم / تغییر عناوین و حجم دروس مدارس برای اجرای برنامه‌های پرورشی
  • تغییر عناوین و حجم دروس مدارس برای اجرای برنامه‌های پرورشی
  • شاید لازم باشد مهندسان دروس علوم انسانی را پاس کنند!
  • برگزاری آزمون غربالگری شانزدهمین المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی
  • افزایش رشته‌های کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد شهرکرد
  • رئیس جدید دانشگاه علوم پزشکی هوشمند معرفی شد
  • آزمون غربالگری درون دانشگاهی المپیاد علمی دانشجویی وزارت بهداشت در دانشگاه آزاد برگزار شد
  • هشدار رئیس دانشگاه آزاد به ناهنجاری در انتخاب رشته دانشگاهی
  • ضرورت متناسب سازی دروس دانشگاهی با نیاز صنعت فولاد کشور